zaterdag 25 mei 2019

Oekraïne wint zaak bij Zeerechttribunaal

Het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) in Hamburg wil dat Rusland ''onmiddellijk'' de 24 opvarenden van drie Oekraïense marineschepen vrijlaat die in november gevangen zijn genomen. ITLOS-voorzitter Jin-Jyun Paik maakte de uitspraak vandaag bekend. Negentien van de twintig rechters waren het erover eens dat de arrestatie en het gevangen houden van de 24 in strijd is met de internationale regels.

Oekraïne had zich tot het Zeerechttribunaal van de Verenigde Naties gewend, maar schiet er waarschijnlijk niets mee op. Rusland vindt dat de uitspraken van het tribunaal niet rechtsgeldig zijn en werkte daarom ook niet mee aan deze zaak. De 24 zeelieden worden in Rusland beschuldigd van illegale grensoverschrijding. Dat kan ze tot zes jaar gevangenisstraf opleveren. De Europese Unie, de NAVO en andere internationale organisaties hebben Rusland eerder al opgeroepen om de zeelieden vrij te laten.

De drie Oekraïense marineschepen wilden in november via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov en vervolgens door naar Berdjansk waar een nieuwe marinehaven in opbouw is. Voor de brug vanaf de Krim naar het Russische vasteland werden de schepen tegengehouden door de Russische kustwacht.

De schepen keerden om en werden vervolgens in internationale water op de Zwarte Zee beschoten en geënterd. Beide landen hebben volgens een eerder gesloten verdrag evenveel recht op de Straat van Kertsj, maar sinds het gereedkomen van de Krimbrug beschouwt Rusland de Straat als eigen 'grondgebied'.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: