donderdag 16 mei 2019

Kolomojski durft terugkeer naar Oekraïne weer aan

Oligarch Ihor Kolomojski is afgelopen nacht teruggekeerd in Oekraïne. Hij verliet het land eind 2017 te midden van het tumult rond de bijna failliete PrivatBank waarvan hij grootaandeelhouder was. Eerst woonde Kolomojski in Zwitserland, maar afgelopen herfst verhuisde hij naar Israël. Hij had al aangegeven dat hij na de verkiezingsoverwinning van Volodimir Zelenski direct terug naar Oekraïne zou gaan, maar hij besloot bij nader inzien te wachten tot het moment waarop Zelenski (bijna) als president wordt beëdigd.

Kolomojski moet niets meer hebben van vertrekkend president Petro Porosjenko. De twee raakten gebrouilleerd toen Kolomojski als gouverneur van de provincie Dnipropetrovsk al te eigenmachtig ging opereren, onder meer omdat hij er een privélegertje op na hield en daarmee vijandige bedrijfsovernames deed.

Kolomosjki en Zelenski hebben een heel wat vriendschappelijker band. De oligarch is eigenaar van de tv-zender 1+1 waarop de komiek Zelenski triomfen vierde als doodgewone leraar die plotsklaps president wordt en de corruptie hardhandig aanpakt. Kolomojski wordt gezien als de man achter Zelenski, die door Porosjenko smalend werd aangeduid als ''Kolomojski's marionet''.

De Oekraïense miljardair wil de PrivatBank terug van de staat. Hij heeft al tweemaal zijn gelijk gehaald bij de rechter, gisteren nog in een door de Nationale Bank aangespannen hoger beroep. Als de grootste bank van het land, met 2 miljoen klanten, teruggegeven moet worden, dan gaat dat Oekraïne miljarden euro's kosten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: