dinsdag 14 mei 2019

Parlement diep verdeeld over dag beëdiging Zelenski

Het parlement spreekt zich morgen uit over de dag waarop Volodimir Zelenski als president wordt beëdigd. Er liggen dan in totaal zeven moties voor, telkens met een andere dag. Zelenski wil zelf dat zijn inauguratie komende zondag is, zoals ook al is vastgelegd in de motie die als eerste werd ingediend.

Daar is een voorstel bij gekomen vanuit het Blok-Porosjenko om de beëdiging komende vrijdag te laten plaatsvinden. Ook ligt er een motie waarin van komende zaterdag wordt gesproken. Het Volksfront stelt voor dinsdag 28 mei te kiezen, een dag na de deadline voor het ontbinden van het parlement. Pikant is een andere motie waarin juist zondag 26 mei wordt genoemd, want dan kan Zelenski nog wel het parlement ontbinden en komen er vervroegde verkiezingen.

Dat laatste is koren op de molen van Joelia Timosjenko, fractievoorzitter van de Moederlandpartij. Zij ziet Zelenski liever vandaag dan morgen aan de slag gaan. Op haar wensenlijstje staat vooral een nieuwe coalitie en een nieuw kabinet, uiteraard met haar partij en haarzelf als premier. Timosjenko zei vanmiddag dat zij niet verwacht dat het parlement in de huidige vorm in staat is om te voldoen aan de wens tot verandering van het Oekraïense volk. Dat Zelenski de steun kreeg van 73 procent van de kiezers legde Timosjenko uit als steun voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Voorlopig is het echter even afwachten wat er morgen uit de tombola te voorschijn komt...

Bronnen: Interfax, 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: