woensdag 29 mei 2019

Zelenski wil zich aan afspraken met IMF houden

Oekraïne wil de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in stand houden. ''Het IMF is altijd een betrouwbare partner geweest als we hulp nodig hadden. Daarom blijft Oekraïne zich aan de afspraken houden'', verklaarde president Volodimir Zelenski tegenover Ron van Rooden, die de leiding heeft over de delegatie die de afgelopen dagen in Oekraïne verbleef.

Dat verschaft duidelijkheid, zeker na het interview van afgelopen weekeinde waarin oligarch Ihor Kolomojski te kennen gaf dat Oekraïne wat hem betreft wel afscheid kan nemen van het IMF, ook al betekent dit dat het land bankroet gaat en z'n schulden niet meer kan terugbetalen. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel invloed Kolomojski heeft op Zelenski.

Ook duidelijk is nu dat het IMF pas weer met geld over de brug komt als de parlementsverkiezingen achter de rug zijn en er een nieuw kabinet is. Eigenlijk had het IMF 3 miljard euro aan Oekraïne beloofd in het kader van een steunprogramma dat tot volgend jaar maart loopt. Het was de bedoeling dat daarmee de verkiezingen overbrugd zouden worden, maar na de turbulente ontwikkelingen van afgelopen week is het IMF huiverig geworden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: