dinsdag 28 mei 2019

Dienaar van het Volk wil liefst alleen regeren

Het nieuwe logo van Dienaar van het Volk.
De nieuwe partij Dienaar van het Volk wil bij de komende verkiezingen een meerderheid in het parlement behalen, zodat er geen tweede of zelfs derde partij nodig is voor een regeringscoalitie. ''Dat is ons doel'', aldus Oleksandr Kornijenko, campagneleider van de partij van president Volodimir Zelenski. Dienaar van het Volk, naar de gelijknamige tv-serie waarmee Zelenski naam maakte, kreeg onlangs in een peiling van het onderzoeksbureau 43,8 procent van de stemmen toebedeeld.

Dienaar van het Volk mag nog amper een politieke partij heten, maar is toch al toe aan de tweede leider. Ivan Bakanov blijkt te zijn opgevolgd door Dmitro Razoemkov. Bakanov was Zelenski's campagneleider en als advocaat verbonden aan diens productiebedrijf Kvartal 95. Hij werd afgelopen week benoemd tot eerste plaatsvervanger van het hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe.

Razoemkov was tijdens de verkiezingscampagne en direct daarna woordvoerder van Zelenski. Hij begon zijn politieke carrière in de Partij van de Regio's van de vijf jaar geleden afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Veel is er nog niet bekend over Dienaar van het Volk. Op een persconferentie werd gisteren wel het partijlogo getoond: Zelenski die een wheely maakt op een fiets, zwaaiend met de boelava (een knots, symbool van de presidentiële macht). Er werden nog geen namen genoemd van kandidaten op de kieslijst van de partij. Die worden volgens Razoemkov door Zelenski zelf geselecteerd.

Bronnen: Interfax, RFE/RL

Geen opmerkingen: