vrijdag 24 mei 2019

PrivatBank klaagt Kolomosjki aan om diefstal

De PrivatBank daagt de oligarchen Ihor Kolomosjki en Hennadi Boholjoebov voor de rechter. De in december 2016 genationaliseerde bank beschuldigt de voormalige eigenaren er van dat zij grote bedragen verduisterd hebben en het geld hebben geïnvesteerd in Amerikaanse vastgoedprojecten. Er bleek destijds bijna 5 miljard euro verdwenen bij de bank. Vanwege het Amerikaanse vastgoed komt de zaak voor de rechter in de Amerikaanse staat Delaware.

''Kolomojski en Boholjoebov gebruikten de PrivatBank als hun persoonlijke spaarvarken'', valt in de aanklacht te lezen. Behalve dit tweetal worden ook Mordechai Korf, Chaim Schochet en Uriel Tzvi Laber voor de rechter gedaagd. Dit drietal werkte samen met Kolomojski, zo onthulden Oekraïense onderzoeksjournalisten eerder al. Korf bezit een aantal metaalfabrieken in de VS, samen met Laber, die in het verleden directeur was van Oekrnafta, een bedrijf waarvan Kolomojski grootaandeelhouder is. Schochet is Korf's zwager. Hij bezit veel onroerend goed in de staat Ohio.

Verder is de aanklacht van de PrivatBank gericht tegen een twintigtal Amerikaanse bedrijven, met name in de staat Delaware, die in handen zouden zijn van de oligarchen en hun zakenpartners. Delaware staat bekend als een belastingparadijs. Er staan honderdduizenden bedrijven geregistreerd.

De PrivatBank beschuldigt ze allemaal van illegale verrijking, frauduleuze overboekingen, het schenden van de Corrupt Practices Act van de staat Ohio en van samenspanning. De rechtbank wordt gevraagd om beslag te leggen op alle bezittingen van de aangeklaagden, zodat de bij de bank aangerichte schade op ze verhaald kan worden.

Dezelfde aanklacht werd eerder al ingediend bij een rechtbank in Londen, maar die constateerde afgelopen december niet bevoegd te zijn om een uitspraak te doen. De Amerikaanse FBI zou intussen ook al onderzoek doen naar de handel en wandel van de Oekraïense miljardair Kolomosjki.

Intussen is Kolomojski flink op weg om de PrivatBank weer in handen te krijgen. Al twee Oekraïense rechtbanken hebben hem in het gelijk gesteld, ook in hoger beroep. Het terugdraaien van de nationalisatie is daarmee nog niet definitief. Is dat onverhoopt wel het geval, dan kan dat een vernietigende uitwerking hebben op het Oekraïense banksysteem en komt het steunprogramma van het IMF in gevaar. Kolomosjki heeft ook nog een schadeclaim van 1,9 miljard euro uit staan. De oligarch verbleef de afgelopen twee jaar in achtereenvolgens Zürich en Tel Aviv, maar keerde vorige week terug naar Oekraïne.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: