dinsdag 14 mei 2019

Hrojsman blijft wellicht premier onder Zelenski

Premier Volodimir Hrojsman.
Er zijn signalen dat Volodimir Hrojsman tot aan de herfst premier blijft, maar vijf van zijn ministers zitten op de schopstoel. Het gaat om ministers namens het Blok-Porosjenko. Hrojsman maakt zelf deel uit van Solidariteit, de partij van vertrekkend president Petro Porosjenko, maar het lijkt er op dat aankomend president Volodimir Zelenski voorlopig voor bestendigheid kiest. De premier heeft zelf ook al aangegeven dat hij geen reden ziet om snel op te stappen. Hij zou met een nieuwe politieke partij mee willen doen aan de parlementsverkiezingen.

Anders ligt het voor de vicepremiers Hennadi Zoebko en Stepan Koebiv, minister van infrastructuur Volodimir Omeljan, minister voor veteranenzaken Irina Friz en minister voor energie en kolen Ihor Nasalik. Zij lopen de kans snel vervangen te worden als Zelenski eenmaal president is. Bronnen uit Zelenski's omgeving zeggen echter dat de plannen van diens team nog regelmatig veranderen. Niets is dus nog zeker. Zelenski heeft zelf eerder gezegd dat hij het hele kabinet weg wil hebben, maar daarover komt pas echt duidelijkheid na zijn beëdiging.

Volodimir Schoelmeister, voormalig plaatsvervangend hoofd van het ministerie van infrastructuur, zou Omeljan kunnen opvolgen. Dat Pavlo Klimkin de minister van buitenlandse zaken blijft, is volgens diezelfde bronnen ''voor 60 procent zeker''. Klimkin heeft zelf al gezegd dat hij zijn ontslag aanbiedt aan president Zelenski.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: