dinsdag 21 mei 2019

Blok-Porosjenko en Volksfront accepteren ontbinding

Het Blok-Porosjenko en het Volksfront zijn bereid om de ontbinding van het parlement te accepteren, al vindt met name het Volksfront dat er geen wettelijke basis is om dit te doen. Het Blok-Porosjenko berust er in. ''De president heeft het recht hiertoe, en hij maakt er gretig gebruik van. We zullen ons nu gaan richten op vervroegde verkiezingen'', reageert vicefractievoorzitter Ihor Kononenko tegenover de nieuwssite Oekrajinska Pravda.

Parlementslid Ihor Kotvitski van het Volksfront reageert eveneens berustend. ''We hebben geen keus.'' De partij gaat onder een nieuwe naam aan de komende parlementsverkiezingen beginnen, zoveel is al wel duidelijk. Ook bij het Blok-Porosjenko verandert er op korte termijn het nodige. De belangrijkste partij binnen dit samenwerkingsverband is Solidariteit, waarvan ex-president Petro Porosjenko de leider is. Porosjenko heeft al aangekondigd dat hij politiek actief blijft.

Ook andere partijen bereiden zich inmiddels voor op vervroegde verkiezingen. Hennadi Kernes en Hennadi Troechanov, de omstreden burgemeesters van respectievelijk Charkiv en Odesa, namen onlangs al het initiatief voor een 'burgemeesterspartij'. Zij hebben tussen de vijftien en twintig andere burgemeesters van middelgrote steden achter zich weten te krijgen, waaronder die van Oezhhorod, Artemivsk, Koepjansk en Voznesensk. Ook zou een vijftigtal onafhankelijke parlementsleden en vertegenwoordigers van kleine partijen zich hebben aangesloten.

Bronnen: Interfax, 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: