vrijdag 3 mei 2019

Inauguratie Volodimir Zelenski wellicht op 19 mei

De inauguratie van de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski kan op zondag 19 mei plaats hebben. Tenminste, als het parlement instemt met een door het onafhankelijke parlementslid Sergi Mishtsjenko ingediende voorstel. Dat is nog maar zeer de vraag, aangezien Zelenski dan de kans heeft om het parlement te ontbinden en er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Dat is in het voordeel van Zelenski die graag snel van het kabinet van premier Volodimir Hrojsman af wil, maar de partijen van de huidige coalitie (Blok-Porosjenko en Volksfront) hebben er veel bij te verliezen. Zelenski's partij Dienaar van het Volk bestaat weliswaar alleen nog maar op papier, maar kreeg direct na de presidentsverkiezingen maar liefst een kwart van de stemmen in een peiling.

Het is Zelenski er vast veel aan gelegen om zijn huidige populariteit ook in het parlement weerspiegeld te zien. Hij moet dan wel voor maandag 27 mei in functie zijn om het parlement te kunnen ontbinden, terwijl de Kieswet voorschrijft dat hij uiterlijk op donderdag 30 mei geïnstalleerd dient te worden tijdens een speciale parlementszitting. Tegenstanders van ontbinding en vervroegde verkiezingen zullen er dan ook alles aan doen om de inauguratie van de nieuwe president zo lang mogelijk uit te stellen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: