vrijdag 3 mei 2019

Kolomosjki spreekt van 'burgeroorlog' in Donbas

De Oekraïense miljardair Ihor Kolomojski zegt in een interview met het persagentschap Interfax dat de oorlog in de Donbas ''een burgerlijk conflict'' is. En: ''Je zou het ook wel een burgeroorlog kunnen noemen. Oorlog is van een andere orde, op grotere schaal.'' Als hem wordt gevraagd wie dan tegen wie vecht, antwoordt hij dat ''Oekraïners tegen Oekraïners vechten''.

Maar Kolomosjki ontkent de rol van Rusland niet. Als Rusland de separatisten niet zou steunen, dan was het conflict volgens hem al lang geleden beëindigd. Hij is er van overtuigd dat Rusland de vijandelijkheden in Oost-Oekraïne heeft uitgelokt en georganiseerd.

De uitlatingen van Kolomojski zullen nog de nodige reacties uitlokken in Oekraïne, want officieel is sprake van een oorlog die vooral wordt gevoerd door Russische soldaten en huurlingen en wordt de term 'burgeroorlog' verafschuwd.

Daar komt bij dat Kolomojski wordt gezien als de man achter de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski. De twee zijn zakenpartners; Zelenski's satirische programma waarin hij van leraar transformeert in de Oekraïense president is te zien op Kolomojski's tv-zender 1+1. Vertrekkend president Petro Porosjenko noemde zijn opponent tijdens de verkiezingscampagne zelfs ''een marionet'' van de oligarch die in Israël woont en in eigen land van grootschalige fraude wordt beticht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: