donderdag 2 mei 2019

Video: geweld in Odesa, 48 doden, 5 jaar geleden

Het is vandaag vijf jaar geleden dat in de stad Odesa een enorme geweldsuitbarsting was met in totaal 48 doden. Deelnemers aan een betoging waarmee steun werd betuigd aan de nieuwe regering werden aangevallen door pro-Russische betogers. Er vielen 6 doden. Woedende pro-Oekraïense betogers sloegen terug, waarbij de pro-Russische betogers hun heil zochten in het Vakbondsgebouw. Toen dit gebouw met molotovcocktails werd bestookt, brak er brand uit. Daarbij vielen 42 doden, waarmee het totale aantal dodelijke slachtoffers dus op 48 kwam.

Nog altijd is niet duidelijk wie verantwoordelijk waren voor al deze slachtoffers. Er is namelijk nooit iemand in staat van beschuldiging gesteld, laat staan veroordeeld. Van Russische zijde wordt de schuld nu in de schoenen geschoven van extreem-rechts in Oekraïne, maar op die 2e mei 2014 waren het voetbalsupporters die de straat op gingen om de regering te steunen.

Een mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties kwam vandaag met een rapport waarin de Oekraïense autoriteiten wordt verweten dat die te weinig hebben gedaan om de daders te berechten, erger nog: dat ze te weinig interesse aan de dag hebben gelegd om de schuldigen op te sporen. Rusland krijgt het dringende advies om verdachten die zich daar schuil houden uit te leveren aan Oekraïne.

Bronnen: Euronews, YouTube, Unian

Geen opmerkingen: