vrijdag 3 mei 2019

CEO Naftogaz: 'Poetin bluft over gastransport'

De onderhandelingen zaten al een tijdje in het slop, maar Rusland heeft te kennen gegeven verder te willen met onderhandelen over een nieuw contract voor het transport van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa. CEO Andri Koboljev van het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz meldt dat op zijn Facebookpagina.

Volgens Koboljev hebben ze bij Gazprom nu door dat de Nord Stream 2 nog niet gereed is als op 1 januari volgend jaar het contract met Naftogaz afloopt. ''Zoals we al verwacht hadden, willen ze in Moskou nu ook de afloop van de presidentsverkiezingen bekend is, wel weer om de tafel. De Russische president maakte dat bekend in het verre Beijing, waarbij hij natuurlijk met geen woord repte over de noodzaak om het gastransport naar Europa zeker te stellen of dat Gazprom bereid is een contract volgens Europese normen aan te gaan. Hij had het er alleen over dat Oekraïne in de problemen komt als het transporteren van Russisch aardgas stopt.''

De Russische president Vladimir Poetin bedoelde met dat laatste te zeggen dat Oekraïne weliswaar niet meer direct aardgas van Gazprom koopt, maar via een omweg in een aantal EU-landen. Mocht Rusland dreigen met het stopzetten van de levering aan die landen, of ze laat beloven dat ze geen aardgas meer aan Oekraïne te leveren, dan komt Oekraïne in problemen. Maar rechtstreeks stopzetten van de gasleverantie, zoals in januari 2009, is niet meer mogelijk.

Koboljev meent dat Poetin alleen maar bluft. Eerder al heeft hij zelf gedreigd met het stopzetten van het gastransport als het huidige contract met de komende jaarwisseling afloopt. ''Gazprom is ons bedrijf miljarden verschuldigd, niet andersom. Wij houden ons aan de regels, zij niet.'' Tegelijkertijd moet Koboljev vaststellen dat Gazprom en Naftogaz weinig speelruimte hebben bij de onderhandelingen die in de loop van deze maand worden vervolgd in Brussel, waar de Europese Unie als 'scheidsrechter' optreedt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: