vrijdag 6 september 2019

Ingenieur waarschuwt voor instorten Krimbrug

Het is niet voor het eerst dat hij dat doet, maar de Russische waterbouwkundig ingenieur Joeri Medovar waarschuwt dat de Krimbrug kan instorten, zeker als daar vanaf december ook nog eens zwaar treinverkeer overheen rijdt. De bodem is instabiel, aldus Medovar die werkzaam is bij het Waterinstituut van de Russische Academie van Wetenschappen.

Dat zei hij in 2016 al, toen er alleen nog maar plannen waren om de omstreden brug te bouwen die de geannexeerde Krim verbindt met het Russische vasteland bij Krasnodar Kraj. De 16,9 kilometer lange autobrug werd op 15 mei 2018 officieel geopend door president Vladimir Poetin die er in een vrachtwagen over reed. ''Nu zal hij vast met de trein komen. Dat wordt interessant'', zegt Medovar in een interview met de Oekraïense nieuwssite Obozrevatel over de aanstaande opening van de 18,1 kilometer lange treinverbinding met het schiereiland.

Volgens Medovar zit er onder de brug een moddervulkaan die gewoonlijk eens in de zeven jaar tot een uitbarsting komt. ''Zo'n uitbarsting vormt een reëel gevaar voor de brug, zeker in combinatie met zwaar treinverkeer. Een moddervulkaan is erg krachtig en kan de Krimbrug doen instorten.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: