woensdag 1 mei 2019

'Waarschuw Russen in bezet gebied voor gevaar'

De Oekraïense regering moet Russische burgers opdragen om de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk te verlaten, als reactie op de verklaring van president Vladimir Poetin die Russische paspoorten wil verstrekken aan inwoners van die gebieden. Dat zegt Joeri Hrimtsjak, onderminister voor de tijdelijk bezette gebieden en de binnenlandse vluchtelingen.

In een tv-interview legde Hrimtsjak uit dat volgens hem het ministerie van buitenlandse zaken een veiligheidswaarschuwing moet afgeven dat leven en welzijnvan ingezetenen van de Russische Federatie in gevaar zijn als ze in bezet gebied verblijven en dat ze daarom maar beter kunnen vertrekken. ''Het is een voorzorgsmaatregel zodat het Russische leger Russische ingezetenen niet te hulp hoeft te schieten omdat hun leven of gezondheid gevaar loopt.''

Het uitdelen van paspoorten aan Oekraïners maakt dat ze gezien worden als Russische staatsburgers. Gevreesd wordt dat de maatregel bedoeld is om een inval van het Russische leger te rechtvaardigen. Door mensen met een Russisch paspoort te waarschuwen dat ze weg moeten gaan uit de bezette gebieden valt deze grond voor een eventuele militaire invasie weg.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: