maandag 6 mei 2019

Parlementsleden krijgen weinig los van Zelenski

De nieuwgekozen president Volodimir Zelenski heeft zich zaterdagmiddag tegenover de fractievoorzitters in het parlement niet willen uitspreken of hij van plan is om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Ook wilde hij niets zeggen over een wijziging van de Kieswet zodat er voortaan met 'open' kieslijsten gewerkt moet worden. Dat zegt vicevoorzitter Viktor Bondar van de fractie Vidrodzhennja.

Bondar was er zelf niet bij, maar hoorde van de mensen die er wel bij waren dat Zelenski probeerde uit te vinden wat er leeft in het parlement, hoe tegen bepaalde zaken aan wordt gekeken. De fractievoorzitters waren op hun beurt ook benieuwd naar de standpunten van de toekomstige president die voor hen nog een grote onbekende is.

''De parlementsleden zaten vol vragen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of er vervroegde verkiezingen komen, of de Kieswet gewijzigd wordt, of de president met voorstellen komt om hun parlementaire onschendbaarheid op te heffen, of hij een afzettingsprocedure van de president in wil voeren en of er tijdelijke onderzoekscommissies komen. Op al die vragen kregen ze geen directe antwoorden'', aldus Bondar.

Datzelfde gold trouwens ook voor Zelenski die op zondag 19 mei de eed wil afleggen, maar afgelopen zaterdag niet de toezegging kreeg dat dit ook gaat gebeuren. Pas volgende week dinsdag komt daar meer duidelijkheid over als het parlement het voorjaarsreces achter de rug heeft en er gestemd wordt over de dag van de inauguratie van de nieuwe president.

Het invoeren van 'open' kieslijsten bij de volgende parlementsverkiezingen - nu nog gepland voor zondag 27 oktober - is van groot belang voor de kiezers. Tot nu toe is gewerkt met 'gesloten' kieslijsten, waarbij alleen duidelijk is wie de lijsttrekker is en niet wie de overige kandidaten zijn. Dat kan tot nare verrassingen leiden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: