zaterdag 4 mei 2019

Militaire dienstplicht hoort bij Russisch paspoort

Oekraïners uit bezet gebied die een Russisch paspoort aanvragen, moeten eerst over een paspoort van een van de 'volksrepublieken' van de separatisten bezitten. En daarmee zitten ze vast aan de militaire dienstplicht die de separatisten hebben ingevoerd. De eerste Oekraïners die gisteren een aanvraag voor een Russisch paspoort hebben ingediend, kregen volgens de tv-zender Kanal 24 een brief van die strekking in de handen geduwd.

In Oekraïne is inmiddels een discussie op gang gekomen over de vraag of de mensen die de Russische nationaliteit aannemen dan automatisch hun Oekraïense staatsburgerschap kwijtraken. Die kans lijkt groot, want er is weinig compassie met de landgenoten die voor Rusland kiezen omdat ze er financieel beter van worden of omdat hun sympathie bij het buurland ligt.

Afgelopen maandag werd in de Russische stad Novoshachtinsk een kantoor geopend van waaruit de Russische paspoorten worden verstrekt aan inwoners van bezet gebied in de provincie Loehansk. Een dag later kwam er in het dorp Pokrovskoje een kantoor bij voor inwoners van de provincie Donetsk. Woensdag tekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet waarin is vastgelegd dat niet alleen inwoners van de bezette gebieden recht hebben op een Russisch paspoort, maar alle Oekraïners.

De separatisten zijn gisteren begonnen met de aanmeldprocedure voor de paspoorten. De aanvragen worden verzameld en door tussenpersonen ingeleverd in Rusland. De separatisten in Donetsk wilden aanvankelijk groepsreizen naar het buurland organiseren, maar ze hebben bij nader inzien toch ook gekozen voor het werken met tussenpersonen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: