maandag 6 mei 2019

Aanklager dagvaardt Porosjenko als verdachte

President Petro Porosjenko.
Het Openbaar Ministerie heeft vertrekkend president Petro Porosjenko gedagvaard als medeplichtige van de voortvluchtige oligarch Serhi Koertsjenko die wordt verdacht van het verduisteren van zo'n 380 miljoen euro aan overheidsgeld. Het gaat om een grote groep verdachten van maar liefst 98 personen, waaronder twaalf topambtenaren op meerdere ministeries en voormalig directeur Valeria Hontareva van de Nationale bank, de voormalige milieuminister Mikola Zlotsjevski, ex-directeur van de presidentiële administratie Boris Lozhkin en zijn plaatsvervanger Oleksi Filatov.

Het dagvaarden van Porosjenko blijkt een individuele actie van openbare aanklager Kostjantin Koelik, want procureur-generaal Joeri Loetsenko liet vanmiddag weten dat hij het er niet mee eens is en dat er tegen Koelik disciplinaire maatregelen worden getroffen. De openbare aanklager maakte er ook een mooie show van door de aanklacht tegen Porosjenko eerst te onthullen aan een journalist van de tv-zender 1+1 en er vervolgens trad hij ook nog eens op in een talkshow op deze zender.

Het heeft er intussen toe geleid dat Porosjenko de aanklacht tegen hem politiek gemotiveerd noemt, waarbij hij de openbare aanklager wegzette als het hulpje van zijn vijand Ihor Kolomosjki, de eigenaar van de tv-zender waarop Koelik goede sier maakte met de aanklacht tegen de binnenkort vertrekkende president die zich morgen voor verhoor moet melden bij het Openbaar Ministerie. Dat procureur-generaal Joeri Loetsenko het opneemt voor Porosjenko is overigens ook niet zo vreemd. Hij is niet alleen een partijgenoot, maar heeft zijn baan ook te danken aan Porosjenko.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: