woensdag 4 september 2019

Kabinet stemt in met ontslag voor burgemeester Kyiv

Het nieuwe kabinet heeft het ontslagverzoek voor burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv ingewilligd. Alsnog, want het vorige kabinet weigerde zich er over uit te spreken. Het verzoek werd op 24 juli gedaan door Andriej Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski. Klitsjko wordt niet ontslagen als burgemeester, want hij is door de inwoners van de hoofdstad als zodanig gekozen.

Het gaat om de functie die eveneens door Klitsjko wordt vervuld, namelijk die van hoofd van de gemeentelijke organisatie. In 2003 werd in de Grondwet vastgelegd dat beide functies in de hoofdstad door de burgemeester vervuld worden. Het ontslag van het hoofd van de administratie houdt daarom automatisch in dat de burgemeester aftreedt.

Klitsjko heeft inmiddels boos gereageerd op het kabinetsbesluit om zijn ontslag toe te staan. Hij noemt de poging om hem weg te krijgen als burgemeester van de hoofdstad ''ongrondwettig'' en ''ondemcoratisch''. Hij wendde zich halverwege vorige maand al tot het Constitutionele Hof.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: