donderdag 5 september 2019

Experts verwachten renteverlaging Nationale Bank

Het nieuwe kabinet zet voor volgend jaar in op een economische groei van 5 procent en in de daaropvolgende jaren telkens 7 procent. Dit optimisme wordt gevoed door de groei van 4 procent in het afgelopen halfjaar en door de economische hervormingen die het kabinet snel wil doorvoeren. Dit alles leidt er volgens een door het Britse persagentschap Reuters geraadpleegde deskundigenpanel toe dat de Nationale Bank binnenkort voor de derde maal dit jaar de rekenrente verlaagt.

Begin dit jaar was die rente nog 18 procent, in april ging er een half procent vanaf en begin juli opnieuw een half procent. De belangrijkste rente zit al in de dubbele cijfers, tot ruim boven de 20 procent zelfs, sinds de annexatie van de Krim door Rusland en het begin van het oorlogsconflict in de Donbas. De inflatie vloog omhoog, tot maar liefst 45 procent in het economische rampjaar. Inmiddels is de rust weergekeerd, is er sprake van oplopende economische groei, is de verwachte inflatie rond de 9 procent en dus kan ook de rekenrente omlaag.

Dertien van de zeventien door Reuters geraadpleegde analisten verwachten dat de rente van 17 naar 16,5 procent gaat. Drie gaan zelfs uit van 16 procent, terwijl één analist verwacht dat de rente ongewijzigd blijft.

Het kabinet verwacht dat nog deze maand weer met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gesproken kan worden over een nieuw steunprogramma, waarvan gehoopt wordt dat het het laatste is. ''We kunnen wel stellen dat de tijd van politieke onvoorspelbaarheid voorbij is dankzij een meerderheid in het parlement, het snelle aantreden van een nieuw kabinet, de aankondiging dat gewerkt wordt aan een ambitieus, structureel hervormingsplan en het hervatten van de samenwerking met het IMF", stelt Michailo Rebrik van Raiffeisen Bank Aval vast.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: