zondag 5 mei 2019

Datum eedaflegging Zelenski blijft nog ongewis

Aankomend president Volodimir Zelenski probeert tevergeefs
zaken te doen met het parlement.
Het blijft nog wel even onduidelijk wanneer de nieuwgekozen president Volodimir Zelenski de eed kan afleggen. Zelenski overlegde gisteren met de fractievoorzitters in het parlement, maar moest naderhand erkennen dat de meningen uiteen lopen. Hijzelf wil dat het op zondag 19 mei gebeurt. Er ligt inmiddels ook een motie van die strekking bij het parlement, maar de opvattingen zijn verdeeld. Pas op dinsdag 14 mei komt het parlement weer bijeen en kan er gestemd worden.

Tegenstanders van Zelenski zullen inzetten op uitstel van zijn inauguratie tot de laatste week van mei. De nieuwe president moet volgens de wet uiterlijk op donderdag 30 mei de eed afleggen tijdens een bijzondere parlementszitting, terwijl hij na zondag 26 mei niet meer de kans heeft om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat is van belang omdat Zelenski nauwelijks steun heeft in het huidige parlement en hij dus tot aan de verkiezingen van eind oktober kan gaan zitten nagelbijten. Zelenski wil met de splinternieuwe partij Dienaar van het Volk meedoen aan de verkiezingen; bij een recente peiling kreeg de partij een kwart van de stemmen.

Maar ook van buiten de politiek is er bezwaar tegen de eedaflegging op zondag 19 mei. Die dag worden namelijk de slachtoffers van politieke vervolgingen herdacht. Er zijn die dag allerlei plechtigheden en ook hebben televisie en radio een aangepaste programmering. ''Daar past geen feestelijke bijeenkomst in het parlement bij'', meent Volodimir Vjatrovitsj, directeur van het Instituut voor Nationale Herinnering. De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van politieke vervolging, zoals ten tijde van Sovjetleider Josef Stalin, wordt sinds 2007 gehouden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: