vrijdag 1 december 2023

Peiling: veel Oekraïners somber over deze winter

Ook in Oekraïne neemt het geloof in de overwinning af, zeker op korte termijn. Iets minder dan de helft van de Oekraïners (46 procent) verwacht dat de situatie aan het front deze winter gaat verbeteren. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating.

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar zijn het minst posities, want slechts een op de drie (38 procent) verwacht een positieve ontwikkeling van de oorlog. Vijftigplussers zijn overwegend positief gestemd, van hen verwacht 52 procent dat het Oekraïense leger terrein terug gaat winnen op de Russen.

De economische verwachtingen van de Oekraïners zijn nog minder positief, want een op de drie (34 procent) verwacht een verslechtering, terwijl 43 procent geen verbetering ziet. De inwoners van de hoofdstad Kyiv zijn het meest somber, want de helft van hen (49 procent) verwacht dat het slechter zal gaan in de komende maanden. 

De onderzoekers van Rating constateren dat naarmate de deelnemers aan de peiling jonger zijn en een goed inkomen hebben, ze somberder gestemd zijn over de Oekraïense economie. Van de minder goed bedeelde Oekraïners is ruim een kwart (28 procent) van mening dat hun financiële situatie deze winter verslechtert, terwijl van de mensen met een goed inkomen slechts 7 procent deze mening deelt. Verreweg de meeste Oekraïners denken dat het ze niet beter en niet slechter gaat dan nu al het geval is.

In de peiling werd ook gevraagd naar de verwachtingen van de Oekraïners over de energievoorziening deze winter. Afgelopen winter was die rampzalig door de aanhoudende raketaanvallen op elektriciteitscentrales en transformatorstations. Nu gelooft 41 procent dat het beter zal gaan, terwijl 49 procent verwacht dat het een herhaling wordt van afgelopen winter toen de Oekraïners om de haverklap zonder stroom in de kou zaten. Het meest positief in hun verwachtingen zijn de Oekraïners in het midden van het land, ouderen en armen. 'Van hen gelooft een derde in verbetering', aldus Rating.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: