vrijdag 22 december 2023

Afbrokkelende steun leidt naar 'horrorscenario' voor Oekraïne én Europa

Het aanvankelijke optimisme over de oorlog in Oekraïne maakt steeds meer plaats voor de gedachte dat Rusland weleens als winnaar uit de bus kan komen en dat Oekraïne nog meer terrein verliest en mogelijk zelfs als land ophoudt te bestaan. De gevolgen worden nog vaak onderschat. Als Rusland Oekraïne verslaat, dan verslaat het ook de Navo. De gevolgen zullen wereldwijd worden gevoeld.
 
De Financial Times constateert dat het Westen nu al speelt met de gedachte om Vladimir Poetin z’n gang te laten gaan in Oekraïne. Het Kiel Institute for the World Economy heeft becijferd dat de door het Westen beloofde steun aan Oekraïne met bijna 90 procent is afgenomen sinds vorig jaar. Dat was zelfs al zo voordat in de Verenigde Staten en de Europese Unie problemen ontstonden over nieuwe steunpakketten. 
 
Een Russische overwinning pakt vooral voor de Oekraïners desastreus uit. De Financial Times publiceerde deze week een mogelijk scenario ‘als Rusland wint’.  De Russische wraak zal op de Oekraïners neerdalen en die lijkt op wat de Russen al eerder hebben aangericht in het buurland: massale executies, castraties, verkrachtingen, martelingen en het ontvoeren van kinderen. 
 
Als Oekraïense verzetsstrijders Russische bezetters en hun collaborateurs aanvallen, dan leidt dat tot Russische vergeldingen. Er zullen nog veel meer Oekraïners, miljoenen, naar het westen vluchten, ditmaal voorgoed. Dat zal extreemrechts nog meer wind in de zeilen geven.
 
Volgens de voormalige Britse diplomaat Peter Ricketts zou het westen van Oekraïne nog kunnen voortbestaan als onafhankelijk land, het zou zelfs lid van de Europese Unie kunnen worden. Maar het zou te maken krijgen met herhaalde Russische aanvallen, ongeacht welk ‘verdrag’ ook wordt gesloten om dit te voorkomen. Rusland neemt nu eenmaal wat het kan.
 
Poetin zou met Oekraïne bijna een kwart van de graanexport in de wereld in handen krijgen. Na het aardgas is voedsel zijn wapen.
 
Poetin’s succes moedigt landen aan die er ook wel oren naar hebben om een buurland binnen te vallen: China, Venezuela, Azerbeidzjan en uiteraard ook Rusland. Het ligt voor de hand dat Oekraïners in ballingschap vanuit Europese landen proberen om hun land gewapenderhand terug te krijgen. Dat zal weer leiden tot Russische aanvallen op die landen. 
 
Een verzwakte NAVO wordt door Poetin nog verder onder druk gezet. Als hij de Baltische Staten aanvalt, dan zal de NAVO waarschijnlijk troepen sturen. Als er dan Westerse soldaten sneuvelen, dan eisen extreemrechtse partijen al snel dat er ‘vrede’ moet komen. De Westerse landen zouden zich dan kunnen terugtrekken, onder het mom dat niemand een kernoorlog wil uitlokken.
 
De Financial Times meent dat de Europese Unie Oekraïne moet helpen, ook als de Verenigde Staten afhaken onder een nieuw presidentschap van Donald Trump. Het Kiel Institute heeft berekend op basis van de 71,4 miljard euro aan steun in de eerste 21 manden van de oorlog dat er op jaarbasis 40,8 miljard euro nodig is. Dat is 70 euro van elke Europese inwoner van de NAVO-lidstaten. ‘We kunnen dat best betalen, als we willen.’  

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: