maandag 18 december 2023

Russen én Oekraïners vallen aan bij Avdiivka

De strijd om het stadje Avdiivka is nog lang niet beslist. Russische troepen hebben gisteren weliswaar enig terrein gewonnen bij het dorp Stepove, maar daar staat volgens het Institute for the Study of War (ISW) tegenover dat het Oekraïense leger ten oosten van het dorp Nevelske met succes in de tegenaanval ging. 

Russische militaire bloggers beweren dat hun troepen aan de rand van Avdiivka staan, maar het ISW heeft daarvan geen zichtbaar bewijs kunnen vinden. De Oekraïense legerleiding zegt dat gisteren zeker zeventien Russische aanvallen werden afgeslagen bij Novobachmoetivka, Stepove en Avdiivka. Ook vielen de Russen dertien keer zonder succes aan bij Pervomajske en Nevelske.

Een woordvoerder van een Oekraïense brigade die actief is bij Avdiivka zegt dat de Russen onlangs probeerden Avdiivka binnen te komen met een tiental pantserwagens, maar dat de helft daarvan werd uitgeschakeld.

Russische bronnen beweren dat hun troepen het stadje Marinka hebben ingenomen en hun offensief naar het westen en zuidwesten van de provinciehoofdstad Donetsk hebben uitgebreid. Militaire bloggers menen dat de Russische troepen Marinka volledig in handen hebben en bezig zijn om hun posities aan de rand van het stadje te consolideren. Het ISW ziet evenwel geen bewijzen dat de Russen Marinka volledig in handen hebben. 

Oekraïense troepen vielen gisteren aan op de frontlijn die loopt van Koepjansk via Svatove naar Kreminna. Op basis van geolocatie is ook duidelijk dat ze terrein hebben gewonnen ten noorden van het dorp Sinkvika. 

Op hun beurt vielen Russische troepen zonder succes aan ten noorden van Bachmoet. Russische bronnen menen dat hun leger aan de rand van het dorp Klisjtsjiivka staat en ook op weg is naar het dorp Ivanivske. Daar staat tegenover dat de Oekraïense legerleiding juist melding maakt van mislukte aanvallen van de Russen bij de dorpen Bohdanivka, Ivanivske, Klisjtsjiivka en Andriivka. 

Tenslotte maakt het ISW nog melding van Oekraïense aanvallen in het westen van de provincie Zaporizja die gisteren evenwel geen terreinwinst opleverden.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: