woensdag 6 december 2023

Poolse waarschuwing: Navo moet opschieten

De Poolse nationale veiligheidsdienst waarschuwt dat een aanval van Rusland op de Navo eerder zou kunnen plaatsvinden dan gedacht. 'De Navo heeft maar drie jaar om zich voor te bereiden', aldus Jacek Siewiera, het hoofd van het Poolse Nationaal Veiligheidsbureau. Siewiera deed de uitspraak in reactie op een schatting van een Duitse denktank, die meent dat de Navo 'uiterlijk over tien jaar' geconfronteerd zal worden met een Russische aanval. Bij voorkeur over zes jaar zou het westerse samenwerkingsverband klaar moeten zijn om een mogelijke aanval af te slaan, zo klonk het.

Volgens de German Council on Foreign Relations moet het Duitse leger een 'grote sprong voorwaarts' maken als het zich daar tijdig op wil voorbereiden. Zo niet dan bestaat het risico dat het land onder de voet gelopen wordt. Er moet meer personeel komen en de wapenproductie moet worden uitgebreid, aldus de denktank.

Siewiera vindt de schatting van de Duitsers 'te optimistisch'. ,,Als we een oorlog willen vermijden, hebben Navo-landen aan de oostelijke grens maar een periode van drie jaar om zich voor te bereiden op een confrontatie”, aldus Siewiera in de Poolse krant Nasz Dziennik. In die periode moet 'capaciteit worden opgebouwd aan de oostflank om Rusland af te schrikken en een ​​duidelijk signaal tegen agressie te geven'.

Wat we te horen krijgen vanuit Rusland is verontrustend, aldus Siewiera. 'Een paar dagen geleden ondertekende Poetin de begroting voor 2024. Bijna een derde van alle uitgaven zal naar het in stand houden van het leger en de defensie-industrie gaan (een record sinds de tijd van de Sovjet-Unie, red.). Dat is niet de houding van een landdat zich voorbereidt op vrede', aldus de Poolse veiligheidschef.

President Poetin heeft Letland maandag tijdens een vergadering van de Russische Mensenrechtenraad ook in niet mis te verstane bewoordingen bedreigd. 'Omdat Letland de Russische minderheid als varkens behandelt, zullen ze zelf net zo worden behandeld in hun eigen land', zei hij.

Bron: AD

Geen opmerkingen: