zaterdag 9 december 2023

Medvedev: 'Derde Wereldoorlog steeds dichterbij'

De Russische oud-president Dmitri Medvedev, die regelmatig zwaar uithaalt naar het Westen, heeft voor de zoveelste keer gedreigd met een rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de Navo. Volgens Medvedev is de kans op een Derde Wereldoorlog 'nog nooit zo reëel geweest', schrijft hij op X.
'Sinds de Cubacrisis is de dreiging van een rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de NAVO, met een overgang naar de Derde Wereldoorlog nog nooit zo reëel geweest', beweert Medvedev op X.

De Cubacrisis was het hoogtepunt van de Koude Oorlog en leidde bijna tot een kernoorlog. Eind oktober 1962 liet Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov kernraketten op Cuba installeren. Als reactie besloot de Amerikaanse president John F. Kennedy het communistische eiland te omsingelen met marineschepen en onderzeeërs. Uiteindelijk bond Chroesjtsjov in en werden de raketten na dertien zenuwslopende dagen weggehaald.

In zijn bericht trekt Medvedev ook fel van leer tegen de Amerikaanse president Joe Biden, die de Amerikaanse Senaat recent opriep om een steunpakket van 60 miljard dollar voor Oekraïne goed te keuren. Ondanks Bidens smeekbede blokkeerde de Senaat het voorstel afgelopen woensdag.
'Bidens regering zal het geld zeker krijgen', reageert Medvedev. 'Is het niet nu, dan is het volgend jaar, om koste wat kost door te gaan met hun oorlogsactiviteiten. En voor die som zullen nieuwe rivieren van bloed vloeien, waarvoor de familie Biden en hun bandieten verantwoordelijk zijn.'

Dmitri Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland en is nu plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad. Het is verre van de eerste keer dat de politicus met een Derde Wereldoorlog dreigt. Medvedev is een nauwe bondgenoot van huidig president Vladimir Poetin en neemt maar al te graag antiwesterse standpunten in.

Bron: AD

Geen opmerkingen: