dinsdag 19 december 2023

Zelenski: leger wil half miljoen mannen oproepen

Het leger wil tussen dat nog eens 450.000 tot 500.000 Oekraïners worden opgeroepen. Dat heeft president Volodimir Zelenski vanavond bekend gemaakt. Zelenski noemde deze grote mobilisatie 'erg gevoelig'. Hij heeft nog de nodige vragen, bijvoorbeeld wat er gebeurt met de mannen en vrouwen die al maandenlang aan het front zijn. Krijgen ze bijvoorbeeld door de extra mankracht tijd om op adem te komen.

'Ik ben al vaak aan het front geweest en ik weet dus dat ze het daar erg moeilijk hebben. We moeten zuinig zijn op deze dappere mensen', aldus de president die er op wijst dat de mobilisatie niet beperkt moet blijven tot de mannen die in Oekraïne zijn gebleven, maar dat ook de naar het buitenland gevluchte Oekraïners hun steentje moeten bijdragen om het land te verdedigen tegen de Russen.

Een mobilisatie van bijna een half miljoen mannen heeft gevolgen voor de Oekraïense economie, maar zal ook betaald moeten worden. Zelenski wil daarom niet alleen een plan zien van de legerleiding, maar ook van het ministerie van Financiën. 'Dit gaat 500 miljard hrivna (12,2 miljard euro) kosten. Als president, als iemand die de hele wereld afreist op zoek naar financiële steun, wil ik eerst graag horen hoe we dit gaan bekostigen.'

Zelenski is niet van plan om ook vrouwen verplicht te mobiliseren. Er dienen nu al zo'n 40.000 vrouwen in het Oekraïense leger, vaak ook vechten ze mee aan het front. De president zei wel bereid te zijn om de leeftijd waarop mannen opgeroepen kunnen worden voor het leger te verlagen van 27 naar 25 jaar. 'Als daar goede argumenten voor zijn.'

De president ging ook in op berichten in de media dat hij een moeizame verhouding heeft met opperbevelhebber Valeri Zaloezjni. Op de vraag of hij Zaloezjni zal ontslaan, antwoordde Zelenski dat hij dat niet van plan is. 'We hebben een werkrelatie, waarbij hij als opperbevelhebber samen met de generale staf verantwoordelijk is voor wat er aan het front gebeurt. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: