zondag 3 december 2023

ISW ziet beide legers vastlopen in de modder

Het slechte weer met eerder deze week hevige sneeuwval en nu temperaturen boven de 10 graden in het oosten en zuiden van Oekraïne maken het moeilijk voor zowel de Russische als de Oekraïense troepen om aan te vallen. Maar volgens het Institute for the Study of War (ISW) wordt toch nog steeds gevochten langs de hele frontlijn. 

Woordvoerder Volodimir Fito van de Oekraïense grondroepen zegt bijvoorbeeld dat de Russen bij Bachmoet telkens wanneer het weer het toelaat vanuit de lucht aanvallen. Ook hebben de weersomstandigheden hier geen invloed op de aanvallen met artillerie. Russische militaire bloggers melden op hun beurt dat de harde wind de afgelopen twee dagen heeft verhinderd dat hun troepen drones en artillerie in konden zetten bij Bachmoet en in het westen van de provincie Zaporizja. 

Een van deze bloggers zegt dat de Russen ondanks motregen wel vanuit de lucht de situatie konden observeren bij het dorp Verbove (op negen kilometer van Robotinje), terwijl de modder verhinderde dat infanterie en pantserwagens konden oprukken in het westen van Zaporizja. De Russische troepen zouden daar alleen gebruik kunnen maken van voertuigen met rupsbanden, terwijl de Oekraïners intussen intensief artillerievuur gebruikten om ze te bestoken. 

De analisten zagen beelden voorbij komen van modderige wegen nabij de frontlijn die loopt van Robotinje naar Verbove. De Oekraïense troepen daar zouden vastzitten in de modder, zodat ze alleen te voet kunnen aanvallen. 

Bron: ISW, foto: generale staf Oekraïense leger

Geen opmerkingen: