maandag 11 december 2023

Steun etnische Hongaren voor Oekraïne in EU

De leiders van de etnisch-Hongaarse gemeenschappen in Transkarpatië roepen voorzitter Charles Michel van de Europese Raad en de Hongaarse premier Viktor Orbán om hun steun te geven aan de onderhandelingen over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. In een gezamenlijke verklaring voeren de leiders aan dat Oekraïne al flinke stappen heeft gezet, onder meer met een recent door het parlement aangenomen wet die de rechten regelt van etnische minderheden. 

De verklaring is ondertekend door Zoltan Babjak (voorzitter gemeenteraad Berehove), Carlo Rezesh (voorzitter districtsraad Berehove), Lazlo Zoebanitsj (voorzitter Democratische Unie van Hongaren in Oekraïne), Josip Rezesh (voorzitter Stichting Oekraïens-Hongaarse Regionale Jeugdraad) en Judita Petei (lid provinciebestuur Transkarpatië). 

Het zijn de leiders van de belangrijkste organisaties van etnische Hongaren. Alleen de naam van de voorzitter van de Organisatie voor Hongaarse Cultuur in Transkarpatië ontbreekt onder de oproep. Laszlo Brenzovitsj hangt een strafzaak boven het hoofd en woont daarom in Hongarije. Van zijn organisatie wordt verondersteld dat die wordt aangestuurd door de pro-Russische premier Orbán. 

De Europese Raad van regeringsleiders spreekt donderdag en vrijdag over het beginnen van de onderhandelingen met Oekraïne. Orbán wil zijn veto uitspreken, omdat hij vindt dat Oekraïne niet in de EU thuis hoort. 

Oekraïne tracht op de valreep Hongarije op andere gedachten te brengen. President Volodimir Zelenski ging gisteren in Argentinië in discussie met Orbán, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba vandaag een ontmoeting had met zijn Hongaarse collega Peter Szijarto. Defensieminister Roestem Oemjerov had 'een stevige discussie' met Kristóf Szalay-Bobrovniczky, de Hongaarse minister van Defensie.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: