maandag 4 december 2023

Oekraïne economisch steeds meer ingesloten

Er zit enige beweging in de situatie aan de Pools-Oekraïense grens, waar boze Poolse transporteurs inmiddels al twee weken met blokkades bij drie grensovergangen Oekraïense vrachtwagenchauffeurs klem hebben gezet. Afgelopen nacht ging een van de vier grensovergangen open voor lege Oekraïense vrachtwagens die Polen in willen. Intussen wordt verder onderhandeld tussen beide landen. 

Vrijdag werd in Warschau al een akkoord bereikt over het laten passeren van lege Oekraïense vrachtwagens bij alle geblokkeerde grensovergangen, maar tot nu toe is dat alleen gelukt bij de grenspost Oehriniv-Dolhobychuv. Zaterdag zegde de Poolse regering toe dat Oekraïense vrachtwagens strenger gecontroleerd gaan worden, een van de eisen van de Poolse transporteurs. 

Twistpunt blijft het intrekken van de visumvrije doortocht van Oekraïense vrachtwagens. Dit visumvrije regime is ingesteld door de Europese Unie en geldt tot 24 juni volgend jaar. De Poolse transporteurs vinden het oneerlijke concurrentie, omdat hun Oekraïense collega's door de lagere lonen die ze chauffeurs betalen veel goedkoper kunnen werken. Vasil Zvaritsj, de Oekraïense ambassadeur in Polen, zegt in een reactie op de onderhandelingen tegen The Kyiv Independent 'dat we niet zonder die visumvrije doorgang kunnen zolang we in oorlog zijn met Rusland, want dat zal onze economie nog harder raken dan nu al het geval is'. 

De onderhandelingen worden bemoeilijkt door de ingewikkelde situatie in de Poolse binnenlandse politiek. Huidig premier Mateusz Morawiecki heeft afgelopen maand weliswaar met zijn aartsconservatie partij Recht en Rechtvaardigheid de verkiezingen gewonnen, maar de oppositie heeft onder leiding van de liberaal Donald Tusk de handen ineen geslagen en wil de nieuwe coalitie gaan vormen. Morawiecki's kabinet lijkt volgende week een motie van wantrouwen niet te overleven. 

Intussen zijn er niet alleen blokkades van grensovergangen in Polen, maar ook in Slowakije en Hongarije waar Oekraïense vrachtwagenchauffeurs worden tegengehouden door transportbedrijven die zich solidair hebben verklaard met de Poolse transporteurs. Het betekent onderhand wel dat Oekraïne het steeds zwaarder krijgt om de economie op gang te houden, aangezien het land nu van bijna alle kanten raakt ingesloten. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Ukrinform, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: