woensdag 20 december 2023

Zelenski: Oekraïne deels in Navo is 'nonsens'

President Volodimir Zelenski zegt dat het onmogelijk is om Oekraïne zonder de nu bezette gebieden bij de Navo te voegen, zoals voormalige secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen onlangs voorstelde. 'Als een deel van ons land tot de Navo behoort, dan zal Poetin oorlog gaan voeren tegen de Navo. En dan rijst de vraag: zijn de lidstaten van de Navo bereid om voor ons te vechten? Voor het bezette deel dat we ook als Oekraïne zien?'

Rasmussen kwam met het idee op de proppen om een doorbraak te forceren. Oekraïne wil graag deel uitmaken van de Navo, zegt dit ook al jaren, maar heeft nog altijd geen uitnodiging ontvangen om lid te worden van het militaire bondgenootschap. Dat gaat ook moeilijk, omdat de Navo dan meteen betrokken wordt bij de oorlog met Rusland. Door de bezette gebieden voorlopig uit te sluiten zou Oekraïne volgens Rasmussen grotendeels veilig worden voor Russische aanvallen en zich volledig kunnen richten op het terugveroveren van de gebieden in het zuiden en oosten die nu in handen zijn van de Russen.

Zelenski noemde het voorstel tijdens zijn persconferentie van gisteravond 'nonsens' en zei zich er geen voorstelling van kunnen maken van de situatie waarin Oekraïne dan terecht komt. 

Bron: Interfax, foto: website president

Geen opmerkingen: