vrijdag 8 december 2023

Russische raketaanval lijkt begin winteroffensief

Het lijkt er op dat het Russische winteroffensief is begonnen om het Oekraïense energienetwerk opnieuw plat te leggen. Dat heeft een niet bij naam genoemde Westerse regeringsfunctionaris gezegd op een besloten bijeenkomst voor journalisten, zo meldt Sky News. Rusland heeft zich in de afgelopen maanden hier op voorbereid, ook door zo zuinig mogelijk om te springen met de raketten.

Afgelopen nacht werden maar liefst negentien kruisraketten afgevuurd op doelen in Oekraïne. Daarvan wist de luchtafweer er veertien voortijdig onschadelijk te maken, maar voor zover nu bekend was het toch eenmaal raak in de stad Pavlohrad, waar een man om het leven kwam en acht anderen gewond raakten.

Voor het afschieten van de Kh-101 en Kh-555 raketten is volgens de zegsman 'waarschijnlijk gebruik gemaakt van Toepolev 95 Bear-H, een vliegtuig dat in de afgelopen maanden niet is ingezet'. Een andere conclusie is dat de aanval met de kruisraketten ditmaal niet vergezeld werd van een gecoördineerde aanval met Shahed-drones die de Russen in de afgelopen weken veelvuldig hebben ingezet.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Toepolev 95 Bear-H: Wikipedia

Geen opmerkingen: