maandag 4 december 2023

Zelenski en Zaloezjni maken elkaar het leven zuur

Het zit niet goed tussen president Volodimir Zelenski en Valeri Zaloezjni, de opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Zelenski heeft volgens de nieuwssite Oekrajinska Pravda rechtstreeks contact met onder meer Oleksandr Sirski, de bevelhebber van de grondtroepen, en luchtmachtcommandant Mikola Olesjtsjoek die het in Zelenski's ogen goed doen. Hij sluit daarmee Zaloezjni buiten. 

Een bron dichtbij Zaloezjni zegt daar het volgende over: 'De indruk ontstaat dat Zelenski twee legers heeft: het 'goede' leger dat wordt aangevoerd door Sirski en andere favorieten en het 'slechte' leger dat onder Zaloezjni valt. Het is erg demotiverend voor de opperbevelhebber en, dat is het ergste, het weerhoudt hem ervan om het hele leger aan te sturen.'

Afgelopen zomer passeerde de president zijn opperbevelhebber toen hij na het bekend worden van het omkoopschandaal bij het aanmeldingscentrum voor het leger in Odesa zelf opdracht gaf om de leidinggevenden van de aanmeldingscentra in het hele land te ontslaan. 

Door president Zelenski werden ook mensen uit Zaloezjni's omgeving ontslagen, zoals Viktor Chorenko (commandant speciale troepen) en Tatjana Ostasjtsjenko (commandant medische troepen). En dan is er ook nog het strafrechtelijke onderzoek naar commandant Serhi Najev van de grondstrijdkrachten, dat door Zaloezjni wordt gezien als een eerste stap om ook hem ter verantwoording te roepen. 

Zaloezjni zei onlangs in een interview met het Britse opinieweekblad The Economist dat het Oekraïense tegenoffensief in een patstelling met de Russen is beland. President Zelenski was er vervolgens als de kippen bij om te ontkennen dat sprake is van een patstelling is. Hij eiste publiekelijk betere resultaten aan het front. 

Vervolgens was het kennelijk weer de beurt aan Zaloezjni om uit te halen. Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zou de opperbevelhebber zijn beklag hebben gedaan over hoe Zelenski en diens medewerkers hem het leven zuur maken. 

De Oekrajinska Pravda wijst ook op de politieke motieven die hier een rol spelen. Op 21 november zei president Zelenski tegen de Britse krant The Sun dat militairen 'weg moeten blijven van de oorlog' als ze politieke ambities hebben. The Economist kwam vervolgens op 29 november met een artikel waarin wordt betoogd dat Zelenski zijn opperbevelhebber als een rivaal ziet. 

Een recente opiniepeiling van het bureau Rating geeft aan dat 47 procent van de mensen die al weten op wie ze gaan stemmen bij de eerstvolgende presidentsverkiezingen dat gaan doen op Zelenski. Deze informatie werd gedeeld op een van Zelenski's Telegramkanalen. 

De redactie van de Oekrajinska Pravda kreeg inzage in wat niet werd gedeeld. Zou Zaloezjni zich kandidaat stellen, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat Zelenski het in een tweede ronde moet afleggen tegen de hoogste militair van het land. Overigens hebben alle partijen in het Oekraïense parlement vrijdag afgesproken dat er in oorlogstijd geen verkiezingen worden gehouden. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: