woensdag 20 december 2023

Peiling: nog steeds veel vertrouwen in Zelenski

De meeste Oekraïners hebben vertrouwen in hun president, zo blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS. Driekwart vertrouwt Volodimir Zelenski, maar er moet wel bij worden gezegd dat dit vertrouwen sinds mei vorig jaar is gedaald van 90 naar 77 procent. 

Ook tv-presentator en vrijwilliger Serhi Primula en burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv scoren hoog met respectievelijk 69 en 52 procent. Bij beiden valt overigens ook een dalende trend te bespeuren, nog het meest bij Klitsjko die pas nog in het nieuws kwam met kritiek op president Zelenski. 

Ook Zelenski's stafchef Andri Jermak blijkt behoorlijk in vertrouwen gedaald. Nog maar 33 procent vertrouwt hem en maar liefst de helft van de Oekraïners (51 procent) wantrouwt hem. Zelenski's voorganger Petro Porosjenko blijkt daarentegen bij meer mensen vertrouwen te wekken dan voorheen. Nu krijgt hij het vertrouwen van 27 procent, tegen 16 procent in mei 2022. 

Er is ook gevraagd naar het vertrouwen in de parlementsleden Joelia Timosjenko, Joeri Bojko en Zelenski's voormalige adviseur Oleksi Arestovitsj. Uit de peiling blijkt dat Timosjenko (ooit premier) met 10 procent op een dieptepunt is beland. De voorheen pro-Russische Bojko krijgt nog altijd het vertrouwen van 9 procent. Arestovitsj kreeg anderhalf jaar geleden nog het vertrouwen van 62 procent, maar zit nu op nog slechts 11 procent.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: