dinsdag 12 december 2023

Terreinwinst Russen in oosten, Oekraïne in zuiden

Het Russische leger heeft gisteren volgens het Institute for the Study of War (ISW) kleine stappen gemaakt bij Koepjansk en Avdiivka, terwijl Oekraïense troepen op de zuidoever van de Dnipro hun posities bij het dorp Krinki hebben verstevigd. 

Op basis van geolocatie constateren de analisten van het ISW dat de Russen enige terreinwinst wisten te boeken bij Dibrova, op 7 kilometer van Kreminna. De Oekraïense legerleiding zegt dat in deze omgeving bij Sinkivka en Petropavlivka tenminste vier Russische aanvallen zijn afgeslagen. Bij Makiivka en Terni, op respectievelijk 23 en 17 kilometer van Kreminna, zouden vijf aanvallen zijn afgeslagen.

Volgens generaal Oleksandr Sirski, de commandant van de Oekraïense grondtroepen, waren Russische troepen in het offensief in de omgeving van Koepjansk bij Liman Pershii, Stelmachivka en Lieman. Sirski voegt er aan toe dat de Russen aanvalseenheden bij Sjinkivka in de strijd wierpen die tot nu toe in reserve werden gehouden. 

De Russische troepen zetten hun offensief bij Avdiivka voort en ook hier hadden ze beperkt succes. Geolocatie toont aan dat ze ten oosten van Stepove iets zijn opgeschoven. Stepove ligt op 3 kilometer ten noordwesten van Avdiivka. Russische militaire bloggers zeggen dat hun troepen een een tactische operatie hebben uitgevoerd bij de spoorlijn bij Stepove en ten noorden van dit dorp. 

Ook bij Marjinka, oostelijk van de provinciehoofdstad Donetsk, is de afgelopen dagen gevochten. De Russen zouden volgens militaire bloggers vanuit het noordwesten iets zijn opgeschoven richting het stadje, maar de Oekraïense troepen houden er nog steeds stand. 

Het Oekraïense leger blijft ten zuiden van de rivier Dnipro in de provincie Cherson doorgaan met aanvallen bij Krinki, Russische militaire bloggers zeggen dat de Oekraïners hun posities ten zuiden van dit dorp hebben weten te verbeteren, terwijl gebruik makend van het het slechte zicht door barre weersomstandigheden tussen de 30 en 50 soldaten de rivier zijn overgestoken.

Bron: ISW, foto: leger Oekraïne

Geen opmerkingen: