vrijdag 29 december 2023

Russische raket dringt Poolse luchtruim binnen

Polen is in rep en roer vanwege een Russische raket die inwoners van het dorp Gmina Dolhobyczów op hoge snelheid over zagen komen. De raket kwam even boven Pools grondgebied om vervolgens terug te keren richting Oekraïne, waar de luchtverdediging de raket onschadelijk maakte. Gmina Dolhoyczów ligt op 20 kilometer van de grens met Oekraïne, in de buurt van de plaats Przewodów waar een jaar geleden een verdwaalde raket ontplofte.

De Poolse opperbevelhebber Wieslaw Kukula heeft het specifiek over een Russische raket, terwijl Polsat News op basis van bronnen meldt dat het om een Russische Kh-22 of Kh-101 zou gaan. 'Alles wijst er op dat een Russische raket ons luchtruim binnen is gedrongen. Radarbeelden van ons en van bondgenoten bevestigen dat', aldus Kukula. De raket zou 40 kilometer diep het Poolse luchtruim in zijn gegaan.

De Poolse president Andrzej Duda heeft vanmiddag het Nationaal Veiligheidsbureau bijeen geroepen. De nieuwssite Polsat News meldt dat de Poolse luchtverdediging in de hoogste staat van paraatheid is gebracht. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: