woensdag 6 december 2023

Russen willen vooral weten wanneer oorlog stopt

Als president Vladimir Poetin volgende week donderdag zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordsessie op de nationale televisie houdt, dan blijkt dat de Russen vooral willen weten hoe lang de oorlog in Oekraïne nog duurt. Een op de vijf (21 procent) zou die vraag aan Poetin willen stellen, zo blijkt uit een opiniepeiling van Levada, het enige nog overgebleven onafhankelijke onderzoeksbureau in Rusland. 

Er zijn meer prangende vragen, maar die scoren aanzienlijk lager dan die ene vraag: wanneer houdt het vechten op, wanneer winnen we, wanneer komen onze gemobiliseerde mannen terug. Zo wil 8 procent van de Russen van hun president weten wanneer er eindelijk fatsoenlijke pensioenen worden uitgekeerd, hoe het zit met betaalbare huisvesting en of er betere gezondheidszorg en onderwijs komt. 

Van de ondervraagden maakt 7 procent zich zorgen over de lage lonen. Zij willen vooral weten of ze op enig moment kunnen rekenen op een hogere levensstandaard, terwijl 6 procent aan Poetin wil vragen hoe lang hij nog aan denkt te blijven en hoe de toekomst er na hem uit zal zien. Slechts 2 procent heeft vragen over de buitenlandse politiek en over corruptie.

Nog eens 4 procent heeft geen vragen of is tevreden met hoe het nu gaat in Rusland. Een op de tien ondervraagden wil hun president niets vragen en gaat ook niet kijken naar de urenlange uitzending. Tenslotte zegt een op de vijf Russen niet te weten welke vraag ze aan president Poetin zouden kunnen stellen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: