maandag 11 december 2023

Poolse vervoerders heffen eerste blokkade op

De Poolse vervoerders hebben vanmiddag de blokkade bij de grensovergang Dorohusk-Jahodin opgeheven. Maar het zal nog wel even duren voordat de situatie weer normaal is. Voor de blokkade passeerden dagelijks tussen de 1.200 en 1.300 vrachtwagens hier de grens, terwijl dat na 6 november terugliep naar 100 tot 130 vrachtwagens vanuit Polen naar Oekraïne en slechts een dertigtal vanuit Oekraïne naar Polen.

Er is stevig onderhandeld tussen Polen en Oekraïne, meldt minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov. 'Tientallen gesprekken waren er voor nodig. Het was een hele klus en het is nog niet over. Alle blokkerende vrachtwagens moeten weg en nieuwe protesten worden niet toegestaan.' Bij twee andere grensovergangen zijn nog steeds blokkades uit protest tegen de 'visumvrije' doorgang van Oekraïense vrachtwagens.

Slowaakse transportondernemers hebben de blokkade bij de grensovergang Visne Nemecke-Oezjhorod hervat. Vrachtwagens vanuit Oekraïne worden mondjesmaat doorgelaten, wat er toe heeft geleid dat er vanmiddag een wachtrij van 1.263 vrachtwagens. Het overige verkeer kan gewoon passeren. De blokkade bij de Slowaaks-Oekraïense grens werd afgelopen dinsdag tijdelijk opgeheven na bemiddeling van Jozef Raz, de Slowaakse minister van Transport.

Hongaarse transporteurs protesteren bij de grensovergang Zahony-Chop, maar het vrachtverkeer van en naar Oekraïne kan hier gewoon passeren.

Bronnen: Ukrinform, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: