donderdag 14 december 2023

Gevechten bij Avdiivka en Bachmoet gaan door

De strijd om het stadje Avdiivka wordt alsmaar heviger. De Oekraïense legerleiding zegt dat de Russen gisteren 120 aanvallen deden, waarvan er 87 werden afgeslagen. De Russische troepen winnen wel terrein bij het dorp Stepove op 3 kilometer van Avdiivka, maar volgens het Institute for the Study of War (ISW) is dat minimaal. Ook bij Pervomajske, Nevelske, Tonenke, Sieverne en Avdiivka zelf vielen de Russen aan. 

Meerdere Russische militaire bloggers zeggen dat hun troepen zijn opgeschoven in het industriegebied en de cokesfabriek van Avdiivka. De analisten van ISW tekenen daarbij aan dat ze geen zichtbare terreinwinst hebben gezien. Een Russische militaire blogger zegt dat de Russen voortdurend de Oekraïense posities bij Stepove en Vodiane beschieten.

Bij de stad Bachmoet schoven de Russische troepen wel zichtbaar op. De Oekraïense legerleiding zegt dat tenminste vijf Russische aanvallen zijn afgeslagen bij Bohdanivka, Ivanivske, Klisjtsjiivka en Andriiivka - dorpen op 6 tot 10 kilometer afstand van Bachmoet. 

Meerdere Russische bloggers zeggen dat hun troepen terrein hebben gewonnen bij Bohdanivka en dat ze de weg van Hrihorivka naar Bohdanivka controleren. Deze weg ligt ten noordwesten van Bachmoet. Ook beweert een militaire blogger dat de Russen richting Ivanivske een strook van 2 kilometer breed en 700 meter diep hebben ingenomen. Er zou ook nog steeds gevochten worden bij Chromove. Het ISW heeft van dit alles geen bewijzen kunnen vinden.

Oleksi Tarasenko, een officier van een Oekraïense brigade die actief is bij Bachmoet, bevestigt dat de Russische troepen enig terrein hebben gewonnen bij Ivanivske, Klisjtsjiivka en Andsriivka. Dat zou komen doordat het Russische leger drie weken geleden hier 'goedgetrainde strijders' heeft ingezet. Maar door ook slecht uitgeruste dienstplichtigen naar het gebied te sturen, zijn hun inspanningen juist weer goeddeels teniet gedaan.

Russische bronnen zeggen dat aanvallen van de Oekraïense troepen ten zuiden van Bachmoet gisteren zijn afgeslagen. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om aanvallen bij Klisjtsiivka en Sjoemi.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: