zaterdag 2 december 2023

Compromis Oekraïne en Polen over vrachtverkeer

Oekraïne en Polen hebben in Warschau overeenstemming bereikt over maatregelen die nodig zijn op een einde te maken aan de al twee weken durende blokkades van grensovergangen die het vrachtverkeer tussen beide landen ernstig bemoeilijken. 

Afgesproken is dat lege vrachtwagens de grensovergang bij Dolhoeitsjoev ongehinderd mogen passeren om de druk op deze en andere grensposten te verminderen. Er komt een aparte rijstrook voor lege vrachtwagens. De chauffeurs kunnen een digitale aanvraag doen om de grensovergangen Jahodin-Dohoroesk en Korczowa-Krakowiec versneld te mogen passeren. Er komt ook een proefproject van een maand met digitaal aanvragen voor de grensovergang Nizankovitsji-Malhovice. 

Over het schrappen of wijzigingen van het visumvrije grensverkeer voor Oekraïense transportbedrijven is niet gesproken tijdens het overleg in Warschau. De Poolse transporteurs zijn boos hierover omdat ze het oneerlijke concurrentie vinden van de Oekraïense transportbedrijven die met lagere lonen goedkoper kunnen werken. 

Het is nog onduidelijk wat de afspraken tussen beide landen voor effect hebben op de boze Poolse transporteurs. De 200 Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hebben hun hongerstaking voorlopig afgeblazen, in de hoop dat de in Warschau gemaakte afspraken verbetering in hun situatie brengen. Mocht dat na morgen toch niet zo zijn, dan willen ze maandag alsnog in hongerstaking gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: