zaterdag 2 december 2023

Zelenska wil geen nieuwe termijn voor haar man

Presidentsvrouw Olena Zelenska wil niet dat haar man zich bij de volgende verkiezingen opnieuw kandidaat stelt. Zij zegt in een podcast van het Britse opinieweekblad The Economist dat het tijd wordt voor een ander leven. Voor haarzelf, maar ook voor haar man en kinderen. 

Op de vraag hoe ze na de oorlog wil leven, antwoordde Zelenska: 'We zullen eindelijk weer samen zijn. We zullen samen zijn, met mijn echtgenoot en kinderen. Altijd. We zullen met z'n vieren lange tijd op vakantie gaan. Ik weet nog niet waarheen, maar wel dat we dit met z'n vieren gaan doen. En pas na die lange vakantie gaan we ons bezinnen op de toekomst, wij beiden.'

President Volodimir Zelenski heeft zelf aangegeven dat hij zich opnieuw kandidaat stelt als de volgende verkiezingen in oorlogstijd zijn. Maar als de oorlog ten einde is, dan ziet hij af van een volgende termijn. Zijn stafchef Andri Jermak heeft al te kennen gegeven dat hij graag ziet dat Zelenski voor een volgende termijn gaat, ongeacht wanneer de verkiezingen zijn. 

Die presidentsverkiezingen zouden eigenlijk komend voorjaar zijn, want dan zit de termijn van vijf jaar er op. Alle partijen in het Oekraïense parlement hebben gisteren evenwel samen besloten dat er gedurende de oorlog geen nieuwe president gekozen wordt. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    Geen opmerkingen: