zaterdag 9 december 2023

Situatie Avdiivka ingewikkeld, ook door het weer

Russische troepen hebben bij een nieuwe aanval op Avdiivka de rioolwaterzuivering aan de zuidkant van het dorp Krasnohorivka weten te veroveren. Krasnohorivka ligt op vijf kilometer ten noordwesten van Avdiivka. Dat blijkt uit geolocatie van beelden die het Institute for the Study of War (ISW) heeft gezien. 

Het ISW zegt ook op basis van Russische bronnen dat de Russen dichterbij Novokalinove zijn gekomen en dat ze de afgelopen twee dagen terrein hebben gewonnen bij de cokesfabriek en op het industrieterrein aan de rand van Avdiivka. 

Russische militaire bloggers beweerden gisteren dat de Russische troepen hun posities bij Stepove (op drie kilometer van Avdiivka) hebben versterkt en dat ze het dorp hebben uitgekamd om te zien of er nog Oekraïense soldaten aanwezig waren. Een andere blogger zegt dat de Russen posities aan de oostkant van Stepove hebben ingenomen.

De Oekraïense legerleiding zegt dat aanvallen van de Russische troepen zijn afgeslagen bij Novobachoeitvka, Tonenke en bij Stepove, Avdiivka en Pervomajske. Russische bronnen beweren juist weer dat hun troepen succesvolle aanvallen deden op donderdag en vrijdag ten noorden van de cokesfabriek in Avdiivka en bij Otsjeritine, Novokalinove en Sjeverne. Bij de dorpen Vodiane en Tonenke zou ook zijn gevochten.

Ondertussen zegt een Russische bron dat de slechte weersomstandigheden de gevechtshandelingen van zowel de Russen als Oekraïners bemoeilijken/ Woordvoerder Oleksandr Sjtoepoen van de Oekraïense troepen in deze omgeving zegt dat Rusland minstens 40.000 soldaten heeft ingezet bij Avdiivka. Er zouden ook Storm-Z eenheden (strafbataljons) en ongetrainde dienstplichtigen meevechten. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: