dinsdag 5 december 2023

Hevige gevechten in en rond Avdiivka gaan door

De Oekraïense troepen bij Avdiivka zijn gisteren in de tegenaanval gegaan in de richting van het dorp Stepove. Ze hebben daarbij het afgelopen vrijdag verloren gegane terrein teruggewonnen op de Russische troepen. Nabij het industriegebied en de cokesfabriek aan de rand van Avdiivka wordt ook hevig gevochten, aldus het Institute for the Study of War (ISW). 

Op basis van geolocatie wordt ook geconstateerd dat Russische aanvallen bij Avdiivka succesvol waren. Er zou terreinwinst zijn bij een waterreservoir aan de noordkant van het stadje. Russische militaire bloggers beweren dat hun troepen betere posities hebben ingenomen en en bij Stepove. Een van hen zegt zelfs dat de Russische troepen 600 meter zijn opgeschoven in het bos ten zuidoosten van Stepove. 

Dat hevig gevochten wordt op het industrieterrein van Avdiivka wordt ook bevestigd door Russische bloggers. Zij zeggen dat het tankbatalaljon Kozma Minin hier vecht. Het zou gaan om een vrijwilligersbataljon dat z'n basis heeft in de Russische stad Nizjni Novgorod. 

De Oekraïense legerleiding maakt melding van afgeslagen aanvallen bij de dorpen Novokalinove, Novobachmoetivka, Stepove, Pivnitsjne, Pervomajske en ook bij Avdiivka. Bij gevechten langs de hele frontlijn zouden gisteren 1.030 Russische soldaten zijn gedood. Ook zouden zeven tanks, vijftien pantserwagens en 26 artilleriesystemen van de Russen zijn uitgeschakeld.

Bronnen: ISW, Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïense leger op Facebook

Geen opmerkingen: