zaterdag 30 december 2023

'Leger Rusland heeft jaren nodig om te herstellen'

Het Russische leger loopt zoveel klappen op in de oorlog in Oekraïne dat het volgens de Britse militaire inlichtingendiensten vijf tot tien jaar kan duren voordat  het leger weer op volle sterkte is met goedgetrainde en ervaren eenheden. De Britse inlichtingendiensten constateren dat de dagelijkse verliezen van zowel dode als gewonde soldaten dit jaar hoger zijn dan in het eerste oorlogsjaar. Het zouden er nu bijna 300 per dag zijn.
 
Als de oorlog blijft voortduren, dan wordt ergens in 2025 de grens van een half miljoen gedode en gewonde Russische soldaten overschreden, aldus de Britten. 'De stijging van de dagelijkse verliezen, zoals gemeld door de Oekraïense autoriteiten, geeft zeker goed weer hoe de Russische troepen aan kwaliteit hebben ingeboet en het nu moeten hebben van grote aantallen soldaten.' 

De Oekraïense legerleiding meldt overigens hogere dagelijkse verliezen, ruim boven de 300 waar de Britten mee komen. Gisteren zouden 750 Russische soldaten gesneuveld zijn, terwijl er ook uitschieters zijn die (ruim) boven de 1.000 uit komen. 

Er wordt op gewezen dat het Sovjet-leger tijdens de negen jaar durende oorlog in Afghanistan 'slechts' 70,000 soldaten verloor.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: