zondag 17 december 2023

'Zaloezjni broedt op offensief met luchtsteun'

De Duitse veiligheidsexpert Nico Lange verwacht dat het Oekraïense leger voor volgend jaar een tegenoffensief voorbereidt zoals opperbevelhebber Valeri Zaloezjni voor afgelopen zomer al graag had willen uitvoeren. Hij leidt dat af uit het 'verlanglijstje' dat Oekraïne aan de Verenigde Staten heeft gegeven, met onder meer Black Hawk en Apache aanvalshelikopters, F-16's en F-18's, lange-afstandsraketsystemen, Abram tanks, drones en munitie. 

'Oekraïne heeft nog altijd grote plannen', wordt Lange geciteerd in de Duitse krant Welt. Zaloezjni zou geen voorstander zijn geweest van een offensief zonder luchtsteun en ging 'om politieke redenen' toch akkoord. Maar de verwachte 'grote tegenaanval' op Melitopol en Berdjansk bleef uit.

Inmiddels is sprake van een patstelling aan het front. Het optimisme bij de Oekraïense bevolking neemt af, ook door berichten over een munitietekort bij het leger, een tekort aan soldaten en het Westen dat aarzelt om meer wapens te sturen. 

'Veel mensen vergeten echter dat het leger nog altijd over de meeste tanks en pantserwagens beschikt en dat ook veel reeds beloofde wapens worden geleverd', zegt Lange die wijst op de 200 Duitse Leopard 1 tanks waarvan er tot nu toe slechts 30 in Oekraïne zijn aangekomen. Het leger kan nog altijd meer dan 95 procent van de door het Westen geleverde wapensystemen inzetten, omdat die niet zijn gebruikt voor het tegenoffensief. Die informatie komt van de Nederlandse open source website Oryx. 

Zaloezjni zou hebben besloten om met kleinere eenheden aan te vallen, waarbij minder van zijn soldaten sneuvelen en de door het Westen geleverde wapens te bewaren voor het moment waarop hij met voldoende luchtsteun wel een succesvol tegenoffensief kan beginnen.

Welt wijst er op dat de Oekraïense marine in het zuiden een bruggenhoofd heeft gecreëerd op de zuidoever van de Dnipro in de provincie Cherson. De posities daar worden nog steeds versterkt en uitgebreid. Vanaf daar is het nog maar 60 kilometer tot de Krim. Het is een zwakke plek voor het Russische leger vanaf het moment dat Oekraïne de Zwarte Zeevloot dwong te vertrekken en het kans zag om belangrijke luchtverdedigingssystemen en radarinstallaties van de Russen te vernietigen.

Het ligt voor de hand dat het bruggenhoofd in Cherson straks een van de belangrijke vertrekpunten vormt van het tegenoffensief, aldus Lang. Met voldoende gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en drones moet het Oekraïense leger in staat worden geacht om hier flinke terreinwinst te boeken, ook al omdat hier bijna geen Russische fortificaties zijn. 'Dit is het tegenoffensief dat Zaloezjni waarschijnlijk al vanaf het begin in gedachten had.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: