donderdag 14 december 2023

Meer Oekraïners willen grondgebied opgeven

Naarmate de tijd verstrijkt worden de Oekraïners minder optimistisch over een overwinning van hun leger op de Russische invasiemacht. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat de groep die voorstander is van het afstaan van de door de Russen bezette gebieden in ruil voor vrede in de afgelopen zes maanden met 9 procent is gegroeid.

Tussen mei vorig jaar en mei dit jaar maakten de voorstanders van het afstaan van grondgebied 8 tot 10 procent uit van het totaal, terwijl tussen de 82 en 87 procent daar faliekant op tegen was. Maar sinds afgelopen mei is de groep van 10 naar 14 procent gegaan in oktober en zelfs 19 procent in december. De tegenstanders maakten zes maanden geleden nog 84 procent uit, maar na 80 procent in oktober is dat nu 74 procent in de meest recente peiling.

Volgens de onderzoekers is vooral de Oekraïense bevolking in het zuiden en oosten van het land oorlogsmoe geworden in de periode tussen mei en oktober. De recente toename van voorstanders van het opgeven van grondgebied komt vooral uit het midden en westen van Oekraïne.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: