zondag 10 december 2023

Energieminister roept op tot zuinigheid met stroom

Minister Herman Haloesjtsjenko van Energie verwacht dat de Russische aanvallen met raketten en drones de komende weken alleen voor tijdelijke onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening zullen zorgen. Wel steunt hij de oproep van de energiebedrijven om zuinig te zijn met elektriciteit. Er is sprake van een toename van het verbruik, ook vergeleken met 2021. 'Het is belangrijk dat iedereen begrijpt dat we in oorlog zijn. Laten we niet nodeloos veel stroom gebruiken, vooral niet in de piekuren', aldus Haloesjtsjenko. 

'We hebben het tot dusver kunnen redden zonder ingeplande stroomonderbrekingen. Er is alleen tijdelijk stroomuitval geweest in dorpen waar vernielingen aan het elektriciteitsnetwerk zijn aangericht tijdens vijandelijkheden.  Toch zien we al een tekort door het verlies van energiefaciliteiten, kouder weer en een toegenomen verbruik, ook al is dat nu nog slechts een procent op bepaalde dagen.'

Minister Haloesjtsjenko zei eerder al te verwachten dat de Russen op grote schaal aanvallen gaan doen op het Oekraïense energienetwerk zo gauw de temperatuur voor langere tijd onder nul is. Inmiddels hebben de eerste aanvallen zich al voorgedaan. Vrijdag werd Oekraïne voor het eerst in lange tijd aangevallen met maar liefst negentien kruisraketten die overigens minimale schade aanrichtten.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: