dinsdag 19 december 2023

Poetin legt weer eens de schuld bij het Westen

Vladimir Poetin is beslist van plan zijn vooraf gestelde doelen in Oekraïne te behalen. De Russische president bevestigde dit vandaag in een toespraak op het ministerie van Defensie. 'Het Westen is niet van zins om af te stappen van z'n strategie om Rusland te verzwakken en houdt vast aan z'n agressieve aanpak. Daarom houden wij vast aan onze doelen van de speciale militaire operatie', aldus Poetin die zich erover beklaagde dat het Westen 'de vijand voorziet van actuele inlichtingen en wapens'. 

Wat die doelen ook alweer waren? Om de invasie van februari 2022 te rechtvaardigen, kwam het Kremlin op de proppen met 'denazificatie en demilitarisering'. Poetin zei er zelf op 24 februari vorig jaar dit over: 'Ik heb besloten een speciale militaire operatie in gang te zetten. Met als doel om de mensen te beschermen die al acht jaar lang slachtoffer zijn van de genocide van het regime in Kyiv. Daarom streven we naar ontwapening en denazificatie van Oekraïne. 

Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov zei in die tijd ook dat Oekraïne bevrijd zou moeten worden en 'ontdaan van de Nazi's', om er een maand later aan toe te voegen dat 'de speciale operatie bedoeld is om een oorlog op Oekraïens grondgebied te voorkomen'. Daarna wijzigden de doelen nog meerdere keren in de Russische retoriek. 

In juni van dit jaar zaaide Poetin zelf nog verwarring door te spreken van veranderde doelen, en ook weer niet veranderde doelen. In augustus kwam de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko met de uitleg dat de beoogde doelen in Oekraïne inmiddels al waren bereikt. Oftewel: die doelen waren nonsens,  net als het omschrijven van een oorlog als speciale militaire operatie, slechts voorwendsels om Oekraïne binnen te vallen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: