zaterdag 23 december 2023

Poetin zegt wel vrede te willen, maar niet heus

De Russische president Vladimir Poetin heeft achter de schermen herhaaldelijk aangegeven dat hij bereid is om een staakt-het-vuren af te kondigen langs de hele frontlijn. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen. Voorwaarde om te stoppen met vechten is wel dat Rusland de inmiddels veroverde delen van Oekraïne mag houden.

'Hij is bereid om te stoppen met vechten, maar hij wil geen meter inleveren', zegt een voormalige Russische regeringsfunctionaris. Sommige Amerikaanse regeringsfunctionarissen zien er echter alleen een poging in om de meningsvorming te beïnvloeden en dat 'geen sprake is van echte bereidheid' om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Oekraïne kwam in november vorig jaar met een 'vredesplan' dat uit tien punten bestaat, met als  belangrijkste uitgangspunt dat Rusland alle troepen terugtrekt, ook uit de gebieden in het zuiden en oosten die vorig jaar werden geannexeerd. Russische officials hebben eerder al duidelijk gemaakt dat hier geen sprake van kan zijn.

Volgens de New York Times gaf Poetin al signalen af dat hij wel een staakt-het-vuren zou willen in de herfst van 2022 nadat het Oekraïense leger de Russen had verjaagd uit de provincie Charkiv. Die signalen kwamen via meerdere kanalen, ook van regeringen die zowel met Rusland als met de Verenigde Staten banden onderhouden. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei ook al wel dat Rusland bereid is om over vrede te praten 'maar dan wel op eigen voorwaarden'. Maar afgelopen woensdag merkte diezelfde Peskov op dat er momenteel geen aanleiding is om vredesonderhandelingen te voeren.

De Oekraïense bevolking voelt in meerderheid nog altijd niets voor het opgeven van grondgebied in ruil voor vrede. Recentelijk nog bleek uit een opiniepeiling dat 74 procent daar op tegen is. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: