maandag 18 december 2023

ISW: argwaan bij Poetin's 'vreedzame' interview

De Russische president Vladimir Poetin mag dan wel beweren dat hij geen oorlog met de Navo wil, maar volgens het Institute for the Study of War (ISW) is er alle reden om hier argwanend van te worden. Uitlatingen als deze deed Poetin namelijk ook eind 2021 en begin 2022, zelfs nog aan de vooravond van 24 februari, de dag waarop Rusland Oekraïne binnen viel.

'Poetin mag dan wel steeds benadrukken dat hij vreedzame bedoelingen naar de Navo toe heeft, maar het zijn holle woorden vergeleken met de dreigementen die hij en zijn kornuiten in het Kremlin recentelijk hebben laten horen aan het adres van lidstaten van de Navo', aldus het ISW. 

'Poetin gaf zondag een uitgebreid interview aan de Russische staatstelevisie, waarin hij de eerdere waarschuwing van de Amerikaanse president Joe Biden weersprak. Biden waarschuwde op 6 december dat Rusland een Navo-land in de toekomst gaat aanvallen als hij de oorlog in Oekraïne weet te winnen. Poetin beweerde dat Rusland geen enkele reden heeft om tegen de Navo te gaan vechten en dat Rusland juist geïnteresseerd is in betere relaties met de lidstaten van de Navo.'

De analisten van het ISW zien het interview als een bewuste poging om de Russische militaire dreiging af te doen als een door de Navo gecreëerd schrikbeeld. Daarvan kan volgens het ISW geen sprake zijn. Er wordt op gewezen dat Poetin op 21 juli 'met alle middelen' dreigde nadat de Poolse regering troepen naar de grens  stuurde toen huurlingen van Wagner zich in Wit-Rusland vestigden. 

Op 29 augustus dreigde Dmitri Medvedev, vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad, dat Rusland het volste recht had om 'welk Navo-land dan ook' aan te vallen vanwege de Westerse steun aan Oekraïne na aanvallen op de Krim. In november zei diezelfde Medvedev dat Rusland Polen ziet als een 'gevaarlijke vijand' die weleens 'het bestaansrecht' zou kunnen verliezen.

Op 2 december deed een Russische propagandist op de staatstelevisie het voorstel om van de Baltische Staten het volgende militaire doelwit te maken, direct na de overwinning op Oekraïne. De beruchte propagandist Vladimir Solovjov, maar ook Medvedev en andere 'deskundigen' dreigen onophoudelijk met het inzetten van kernwapens tegen de Verenigde Staten en andere lidstaten van de NAVO.

Het ISW wijst er op dat deze dreigementen niet op zichzelf staan. Al voordat Finland besloot deel uit te gaan maken van het militaire bondgenootschap was dit het geval. 'De dreigementen van deze Russische schurken vormen op zich geen militaire dreiging voor de Navo, dat is wel zeker, maar ze moeten wel worden meegenomen in de context van Poetin's doorzichtige poging om de gemoederen wat te bedaren in zijn interview van zondag.'

De analisten van het ISW zijn er van overtuigd dat Poetin er op uit is om de eenheid binnen de Navo te ondergraven, zodat het bondgenootschap niet in staat is om toekomstige Russische doelen in de weg te staan. Daarbij zou het kunnen gaan om het weer onder controle te brengen van landen die eerder tot de Russische invloedssfeer behoorden. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: