woensdag 6 december 2023

Stafchef van Zelenski luidt noodklok in de VS

Als de Verenigde Staten een besluit over een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne blijven uitstellen, dreigt Oekraïne de oorlog te verliezen. Dat zegt Andri Jermak, de stafchef van president Volodimir Zelenski. Hij reageert daarmee op een waarschuwing van de directeur Begroting van het Witte Huis. Die schreef gisteren in een brief aan het Amerikaanse parlement dat het geld voor Oekraïne bijna op is. Ze vroeg het Congres om voor het einde van het jaar een akkoord te sluiten over een nieuw steunpakket. Met name de Republikeinen liggen dwars.

Jermak is voor de tweede keer in een paar weken tijd in Washington. Hij probeert parlementariërs en overheidsfunctionarissen ervan te overtuigen dat nieuwe militaire steun van levensbelang is voor Oekraïne. Jermak zei ook dat Oekraïne voor volgend jaar 'een plan' heeft, zowel op het militaire als diplomatieke vlak.

President Zelenski heeft afgelopen nacht toch geen toespraak gehouden voor Amerikaanse senatoren. Senaatsleider Chuck Schumer kondigde gisteren aan dat Zelenski via een videoverbinding zou spreken. Later zei Schumer dat er iets tussengekomen was, zonder details te noemen. Schumer had over de toespraak gezegd dat senatoren van Zelenski zelf zouden horen 'wat er precies op het spel staat'.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: